KSÜ’de Vefatının 550. Yılında Ali Kuşçu Anıldı

KSÜ Yunus Emre Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen konferansa KSÜ Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İrfan Ersin Akıncı, Prof. Dr. Nuri Kahveci ve Prof. Dr. Orhan Doğan, KSÜ Senato Üyeleri, akademik ile idari personel ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan panel açılış konuşmaları ile devam etti.

Konferansın açılış konuşmasını Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Doğan gerçekleştirdi.

Doğan konuşmasında “UNESCO 42. Genel Konferansı İdari ve Mali İşler (APX) Komisyonu’nda 2024-2025 yılı için 53 Anma ve Kutlama Yıl Dönümü kabul edildi. Bu kapsamda, 2024 yılı için ülkemizin önerisi ve Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan Türkmenistan ve Özbekistan’ın desteğiyle “Divanu Lügati’t Türk’ün 950. Yıl Dönümü”; ülkemizin önerisiyle ve Özbekistan ortaklığında “Ali Kuşçu’nun Vefatının 550. Yıl Dönümü” ve yine ülkemizin önerisiyle ve Almanya’nın ortaklığında “Fuat Sezgin’in Doğumunun 100. Yıl Dönümü” UNESCO Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alındı. Bu kapsamda KSÜ olarak girişimlerde bulunarak bu 3 kıymetli bilim insanını üniversitemizde düzenlenen ulusal ve uluslararası konferanslarla anma kararı aldık. Bugün Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile dünyanın önde gelen bilim insanlarından Ali Kuşçu’yu vefatının 550. yıl dönümünde Kahramanmaraş’ta rahmetle yad ederek bilim dünyasına yapmış olduğu katkıları düzenlenen konferans ile bir kez daha gün yüzüne çıkaracağız. Bu duygularla panelin verimli geçmesini dilerim.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından “Ali Kuşçu’yu Anmak ve Anlamak” konulu konferansı vermek üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Mustafa Kaçar bilim tarihinin öneminden bahsederek bu alanda yapılan çalışmalara değindi.

Prof. Dr. Mustafa Kaçar “Ali Kuşçu çok farklı disiplinlerde yetkin eserler veren bir bilim insanı. Başta astronomi, dil bilim ve matematik alanında olmak üzere çeşitli alanlarda önemli çalışmaları bulunan Ali Kuşçu, Semerkand’da dünyaya gelmiştir. Döneminin önemli bilim insanları olan Uluğ Bey, Kadızâde-i Rûmîi Gıyâsüddîn Cemşîd el-Kâşî gibi kişilerden matematik ve astronomi dersleri almıştır. Ortaya koyduğu eserleri, fikirleri ve buluşları ile günümüzde halen adından sıklıkla söz ettirmektedir.

İstanbul’un fethi ardından Fatih Sultan Mehmet’in teklifi ile İstanbul’a yerleşen Ali Kuşçu ilmi çalışmalarına burada da devam etmiş özellikle Uluğ Bey’e ait Zic’i ve astronomi ile matematik alanında ki çalışmalarını Osmanlı bilimine kazandırmıştır. Bunun yanında Osmanlı medreselerinde önemli düzenlemelere imza atan Ali Kuşçu sayesinde medreselerin ilmi derinliği artmıştır.

Geçmişimizde ve yakın tarihimizde bilime ve teknolojiye önemli katkılar veren önemli bilim insanları medeniyetimizin bağrında filizlenmiştir. Ancak Batıdan 200 yıl evvel gökyüzü ve matematik ilmini elde eden Türkler, son yüzyılda ciddi bir emperyalist algı neticesinde kendine olan özgüveni kaybetmiştir.  Bu algıyı yıkmak ve özgüveni kazanmak için tarihimizde ki gerçekliklere objektif bir bakışla bakmak ne kadar ilme, bilime ve sanata hâkim bir millet olduğumuzu anlamak için yeterlidir.” dedi.

Konferans sonunda dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Prof. Dr. Mustafa Kaçar’a Rektör Prof. Dr. Alptekin Yasım tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Konferans toplu fotoğraf çekimi ile sona ererken Rektörlük Makamında Rektör Prof. Dr. Alptekin Yasım’la bir araya gelen Prof. Dr. Mustafa Kaçar’a 26-27 Ocak 2024 tarihinde düzenlenen “1. Yılında Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin Boyutu, Şehirlere Olan Etkisi ve Çözüm Önerileri” başlıklı kongreye ait bildiri ve makalelerin olduğu ‘Kırılma’ isimli kitap hediye edildi.