Eğitimci/Yazar Ramazan Avcı’dan Bahaettin Karakoç Konferansı
“Türk Şiirinin Beyaz Kartalı Bahaettin Karakoç” kitabının yazarı Ramazan Avcı tarafından Şehit İlhan Güleç Anadolu Lisesi Salonu’nda verilen konferansa dinleyici olarak çok sayıda öğrenci ve öğretmen katıldı.
Konferans, Şehit İlhan Güleç Anadolu Lisesi Müdürü Ahmet Yağdıgül’ün açış konuşmasıyla başladı. Ahmet Yağdıgül, Bahaettin Karakoç gibi kıymetli bir değerin genç nesillere tanıtımına ve anılmasına vesile olacak olan konferansa ev sahipliği yapmaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirterek Bahaettin Karakoç’u; onu çok yakından tanıyan eğitimci-yazar Ramazan Avcı’nın dilinden dinlemenin ayrı bir zevk olacağını ifade etti.
Daha sonra konferans için kürsü alan Ramazan Avcı, “Şairler, toplumun duygularına tercüman olan sözcülerdir. Bir başka ifadeyle etrafını aydınlatan kandillerdir. Onlar, mensubu oldukları kültürü estetik bir söyleyiş formuyla harmanlayarak nesillere mayalarlar. Ne mutlu bizlere ki ‘Edebiyatın Başkenti’, ‘Şairler Şehri’ olarak anılan, şairi çok olan bir şehirde yaşıyoruz. Kültürümüzün ve ortak duygu ve düşüncelerimizin devamı için bu kandilleri size tanıtmak biz öğretmenlerin ve yazarların görevidir. Siz gençlerin de bu değerleri tanımak, onları saygıyla anmak sorumluluğu vardır. Bu bakımdan öğretmen akademisinin biyografi akademisi kanalıyla düzenlenen öğrenci yazar buluşmaları bir boşluğu doldurmaktadır.” dedi.
Ramazan Avcı, hazırlamış olduğu Bahaettin Karakoç’un biyografi videosunu gençlere izlettirdikten sonra, Karakoç’un hayattayken en önemli destekçisinin eşi Hatice Hanım olduğunu belirtti. Avcı, Bahaettin Karakoç’un çok sevdiği eşinin hastalığı dolayısıyla yazdığı lirik şiiri okudu. Şiir, katılımcıları duygulandırdı.
Ramazan Avcı, konuşmasında Bahaettin Karakoç ile olan birlikteliklerini anlattı. Ramazan Avcı, Bahaettin Karakoç’a niçin “Beyaz Kartal” denildiği sorusunu şöyle cevaplandırdı: “Çünkü kartal varlıkların içinde en asil olanlarındandır. Özgürlüğüne düşkündür. Hep zirvelerde yaşar. Bulunduğu yerin hâkimidir. Bahaettin Karakoç da öyledir. Fiziksel olarak kar gibi ak saçları, sert bakışları, dik duruşu; şair olarak daima kendini yenilemesi, herhangi bir grubun, topluluğun içinde yer almayarak hep yalnız hareket etmesi, lider yaradılışlı oluşu, genç şairleri himaye etmesi, sanat dünyasında öncü rol oynaması onun ‘Türk Şiirinin Beyaz Kartalı’ ünvanıyla anılmasını sağlamıştır.”
Ramazan Avcı, konuşmasında “Bahaettin Karakoç’u farklı ve özel kılan üç özelliği vardır: Kişiliği, sanatçılığı ve icraatları. Ben, sanatçının kırılabileceğini ama asla eğilmemesi gerektiğini onun davranışlarından öğrendim.” dedi.
Ramazan Avcı, “Bahaettin Karakoç; çıkartmış olduğu Dolunay Dergisiyle, kurduğu Dolunay Yayınlarıyla, düzenlediği Dolunay Şiir Şölenleriyle, yayımladığı 21 kitapla, edebiyat dünyasındaki saygın kişiliğiyle, sanatıyla ve varlığıyla bu şehrin şairler kenti sıfatını almasına en fazla hizmet etmiş tek başına bir okuldur.” dedi.
Ramazan Avcı, Bahaettin Karakoç’un şiirlerinde işlediği temalar hakkında bilgi verdi. Karakoç’un şiirlerinden örnekler okuyarak etkileyici sesiyle şiir ziyafeti sundu. Avcı, konferansın sonunda öğrencilere “Türk Şiirin Beyaz Kartalı Bahaettin Karakoç” adlı kitabını imzaladı.
Konferansın sonunda konuşmacı Eğitimci Yazar Ramazan Avcı’ya İl Millî Eğitim Müdürlüğü adına Öğretmen Akademileri Koordinatörü Yüksel Eskalen tarafından plaket verildi.
HABER: OĞUZ KARAKOÇ