Kahramanmaraş Ahilik Hareketi Derneği, Ticari Tecrübe Mektebi Seminerlerinin 2.sini Düzenledi
Ticari Tecrübe Mektebi” eğitim programının 2. Seminer konuşmacı olarak TOSEF (Tüm Otomobilciler Federasyonu E. Başkanı) RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal ÜNALDI davet edilmiştir.
Seminer programı Kahramanmaraş Ahilik Hareketi Dernek Başkanı Kadir Can ŞENTÜRK’ ün açılış konuşmasıyla başladı. ŞENTÜRK konuşmasında “ ikincisini düzenledikleri Ticari Tecrübe Mektebine olan ilgi ve alakaları için katılımcılara teşekkür etti.”
Konuşmasının devamında “Karşılık beklemeden, makam ve sıfatları önemsemeden doğduğumuz şehre hizmet etme gayreti ve amacıyla derneği kurduklarını, bu kapsamda Ahilik hareketinin derin manasını anlamak adına Kahramanmaraş’taki Yönetim Kurulu Üyeleri ve Misafirleriyle Kırşehir’e gezi organize ettiklerini, bu gün ise Ahilik ruhunun anlaşılır kılınması anlamında, en büyük sermaye olan tecrübe olduğunu, başarılı iş adamların tecrübelerinden istifade edilmesi adına Ticari Tecrübe Mektebi eğitim seminerlerinin ikincisini düzenlediklerini, seminere konuşması olarak davet ettikleri RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal ÜNALDI beye değerli zamanını ayırdıkları ve daveti kabul edip, geldikleri için teşekkür ederek, programın hayırlara vesile olması temennisiyle konuşmasını sonlandırdı.
Seminer Açılış konuşması sonrasında dernek çalışmalarına destek veren, derneğin çalışma yapması için yer tahsisinde bulunan Kahramanmaraş İş İnsanı Ali Rıza KISAKÜREK’ beye, derneğe olan destekleri için teşekkür edilerek plaket takdim edildi.
Seminer konuşmacısı olarak davet edilen RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal ÜNALDI beyin başarılı iş öyküsü ve öz geçmişi hakkında bilgi verilerek, konuşmalarını yapmak üzere Ünal ÜNALDI sahneye davet edilmiştir.
ÜNALDI konuşmasına bu güzel seminer organizasyonuna nazik davetleri için Kahramanmaraş Ahilik hareketi Derneği Kadir Can ŞENTÜRK’ e teşekkür ederek konuşmasına başladı. Sonrasında hayat hikâyesini özetlerken aslında yoksunluğun ve zorlukların, her zaman var olduğunu ama bu yokluk ve sıkıntıların doğru yorumlandığında iş hayatını aydınlatan güzel yol gösterici fenerler olduğunu söyledi. 1979 yılı Ankara da doğduğunu, ahilik kültürünü öğrendiği babasının kaporta tamir ustası olduğunu, bu nedenle bilgi paylaşımı konusunda Üniversitelere ve Ahilik Teşkilatlarına ayrı önem verdiğini vurgulamıştır.
ÜNALDI, babasının 1963 yılında Ankara da kaporta çırağı olarak başladığını, 11 yıllık çıraklık sonrası Ahilik hareketinde olduğu gibi Ustasının da icazetini alarak 1974 yılında küçük bir dükkan olarak kendi yerlerini açtıklarını, 1974 yılında yaşan Kıbrıs Harekatı nedeniyle ülkeye ambargolar uygulanması, yedek parça bulunmasının çok zor olması sebebiyle, yedek parça konusunda tamir ve farklı çözüm alternatifleri geliştirmeleri yaparak, ustaların el melaikelerini geliştirdiklerini, yaşanan zorluğun yokluğun insanı bir yerlere taşıdığını ve gelişimlerine olan katkısı olduğundan bahsetmiştir.
İnşaat mühendisliği mezunu olduğunu, üniversite yıllarının başından beri babasının tavsiyesiyle farklı kurum ve firmalarda stajer olarak çalıştığını, 2001 yılında yaşan global sıkıntılar sebebiyle hayatının kırılma anı olduğunu ve ailesinin firmasında yönetici olarak başladığını, firmasının yönetiminde karma anlayış olan, müşterilerine esnaf anlayışıyla, çalışanlarına kurumsal anlayışla yaklaşarak, hem esnaf anlayışı sıcaklığı hem de kurumsal anlayışın disiplininin karması bir anlayışı benimsediğini bildirmiştir.
Çalışma vizyonu anlamında, yerli ve milli olmak için öncelikle dünya çapında olunması gerektiğini, sektörünüzle ilgili global anlayışı anladıktan sonra, global anlayışı geçecek milli ve yerli üretimlerin yapılması gerektiğini söylemiştir. Global anlayışı yakalamak içinde güncel değişimlere, teknolojik yenilikleri araştırmalara açık olmak gerektiğini söylemiştir.
İş hayatında rekabetin güzel olduğunu ancak rekabet anlayışın ahilik hareketinde olduğu gibi yıkıcı değil, fiyat bazlı değil kalite bazlı olması gerektiğini, bu nedenle de rekabet ederken “rekaberlik” kavramını önemsediğini bildirmiştir.
İş hayatıyla ilgili sektördeki on beş yıllık deneyim skalasını oluşturduğunda, ilk on yılının sıfırdan yüz puana yükselen ve çok zorlu geçtiğini ancak sonraki beş yılın ise 100 puandan 100.000 puana ulaştığını ilk on yıla göre daha kolay daha hızlı gelişimin olduğunu söyleyerek, işine değer katacak öz değerlere sahip çalışma ekipleri kurulması gerektiğini, mevzuatı, gündemi takip ederek gelişime açık ve yenilikleri takip eden anlayışla çalışmanın başarıyı getirdiğini söylemiştir.
Seminer boyunca ilgiyle takip edilen RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal ÜNALDI, seminer sonunda soru cevap kısmında katılımcıların sorularını cevapladı, Kahramanmaraş’a daha önce üç defa geldiğini, Kahramanmaraş depreminden dolayı tüm halka geçmiş olsun dileklerini sunarak, deprem sonrasında Kahramanmaraş’a geldiğini burada bulunan yetkili servisleri aracılığıyla yardımda bulunduklarını söyleyerek, sahip oldukları “Tur Asist” firmasının sahip olduğu vinç, çekici akrobat gibi demirbaş kayıtlarının çıkarılarak “ doğal afet planması” yapılması adına çalışma yapıldığını, bunun ticari bir kazançtan ziyade tamamen bir kriz anında doğru zamanda müdahale yapabilmek adına yaptıklarını söylemişlerdir. İşlerin kalpten, içten yapıldığında, gereken önemi verildiğinde Allah’ın yardımcı olduğunu işlerini kolaylaştırdığını yaşayarak gördüğünü söylemiştir.
Seminer sonunda Ünal ÜNALDI’ ya konuşmacı olarak seminere katılımından dolayı teşekkür edilerek, Kahramanmaraş’a özgü biblo hediye edilmiş olup, toplu fotoğraf çekimi yapılarak seminer sonlandırılmıştır.