KASİAD Pamuk Sektörünün Sorunlarına Çözüm Aradı, “ICA Workshop Türkiye Çalıştayı"

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) ve KASİAD işbirliğinde düzenlenen “ICA Workshop Türkiye Çalıştayı”, 13-14 Mayıs 2024 tarihlerinde Ramada Otel’de gerçekleşti. Çalıştayda, pamuk üretiminin ve ticaretinin karşı karşıya olduğu sorunlar ele alındı ve çözüm önerileri sunuldu.

Çalıştayda konuşan KTSO Meclis Başkanı Mehmet Hanefi Öksüz, pamuk ticaretinin Kahramanmaraş ekonomisi için önemini vurguladı ve sektörde yaşanan adaletsizlikleri dile getirdi. Öksüz, "Pamuk ticareti Kahramanmaraş Ekonomisinin çok önemli bir sorunudur. Pamuk ticaretinin tüccarları koruyan adaletsizliği yüzünden bu şehir son yıllarda büyük paralar kaybetti. Pamukta kaybettiğimiz rakamları sanayi faaliyeti ile telafi etmemiz mümkün değildir. Adaletsizliğin giderilebilmesi için sistemin her iki tarafı da koruması gerekir." dedi.

KASİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sıddık Ciger ise konuşmasında, pamuk sektörünün yaşadığı zorluklara dikkat çekti ve sektörün kalkınması için birlik ve beraberliğin önemini vurguladı. Ciger, "Pamuk, tekstil sektörümüzün vazgeçilmez hammaddesidir. Kahramanmaraş ise pamuğu en iyi şekilde işleyen, Türkiye’nin ve Avrupa’nın en iyi üretim yapan, merkezlerden biridir. Pamuk üreticileri, tüccarlar ve tekstil sanayicilerimiz ortak hareket ederek, basiretli davranarak, sektörün problemlerine akılcı çözümler üretmelidirler. Girdiğimiz bu dar boğazdan ancak bu şekilde çıkabiliriz." şeklinde konuştu.

Uluslararası Pamuk Birliği ICA

Çalıştayda, International Cotton Association (ICA) temsilcileri de sunumlar yaptı. ICA İş Operasyonu ve Geliştirme Müdürü Dr. Robert Jiang, ICA Teknik Hakem Mr. David Wookey ve ICA Güvenli Ticaret Sorumlusu Ms. Casandra German, ICA'nın rolleri, açık, kısa ve eksiksiz bir sözleşme nasıl yapılır, sorunsuz bir sözleşme performansı nasıl sağlanır, akreditif ve lojistik, acentelerin/brokerlerin işlevleri nelerdir, iddialar ve uyuşmazlıklar dostane çözüm, arabuluculuk ve tahkim yoluyla nasıl çözümlenir, manuel sınıflandırmanın usul ve esasları nelerdir, HVI Testini, parametrelerini ve hesaplaması, kalite standartları ve değer farklılıkları kullanılarak harcamalar nasıl hesaplanır, tahkim ve temyiz prosedürleri, süreleri, ücretleri nelerdir, güvenli ticaret nasıl sağlanır – yerine getirilmeyen ödüller ve koruma listesi, ICA üyeliğinin önemi – haklar, katılım, ağ oluşturma, koruma, yararlar, etkiler, tekstil süreçleri, eğirme, izlenebilirlik ve ötesi gibi konularda bilgiler verdiler.

Çalıştayın sonunda katılımcılara sertifikaları verildi.

(MarasGündem)