AKEDAŞ

Biyografi Akademisi’nde Abdurrahim Karakoç’un Duruşu ve Dizeleriyle Anma Söyleşisi

Kültür-Sanat (Web Sitesi) - Web Sitesi | 21.04.2025 - 01:13, Güncelleme: 21.04.2025 - 01:23
 

Biyografi Akademisi’nde Abdurrahim Karakoç’un Duruşu ve Dizeleriyle Anma Söyleşisi

Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün Öğretmen Akademileri çatısı altında düzenlediği Biyografi Akademisi, unutulmaz bir edebi etkinliğe ev sahipliği yaptı. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide, Türk edebiyatının önemli kalemlerinden Abdurrahim Karakoç, dizeleri ve düşünce dünyasıyla anıldı.

ŞİİRLERİNDEKİ DAVA RUHU VE HALK İRFANI ANLATILDI Programın konuğu olan Eğitimci-Yazar Ramazan Avcı, Abdurrahim Karakoç’un hayatı, edebi kişiliği ve toplum üzerindeki etkilerini katılımcılarla paylaştı. Avcı’nın anlatımıyla Karakoç’un yalnızca bir halk şairi değil; aynı zamanda inandığı değerlerden ödün vermeyen bir fikir adamı olduğu vurgulandı. Söyleşide Karakoç’un dava bilinci, halk irfanı ve aşkı harmanladığı şiirlerinden örnekler sunulurken, “Susarsam” adlı şiir salonda derin bir yankı buldu: “Meylim ne şöhrete, ne saltanata; Hak için sarıldım ben bu sanata; Kür-Şad, Bilge Kağan, Oğuzhan Ata, Susarsam, hakkını helâl etmesin.” MANEVİ ZENGİNLİKLE ÖRÜLÜ BİR PROGRAM Katılımcılar, Karakoç’un dizelerinde yalnızca bir edebi zenginlik değil, aynı zamanda millet ve ümmet bilinciyle örülmüş bir hakikat mücadelesini de gördüklerini dile getirdi. Bu bağlamda, söyleşide dile getirilen bir diğer çarpıcı dize şöyleydi: “Önümde Türklüğün soylu davası, İçimde İslam’ın ince mânâsı.” “MİHRİBAN”LA DUYGUSAL ZİRVE Programın en etkileyici anlarından biri ise Karakoç’un halk arasında en çok bilinen şiirlerinden “Mihriban” ile yaşandı. Şiirden yapılan alıntı, salonda duygusal bir atmosfer oluşturdu: “Ayrılıktan zor belleme ölümü, Görmeyince sezilmiyor Mihriban…” EDEBİYATSEVERLERDEN TAM NOT Ramazan Avcı’nın anlatımıyla zenginleşen program sonunda kendisine teşekkür edilerek söyleşi alkışlarla tamamlandı. Katılımcılar, Karakoç’un kaleminde halkın, milletin ve hakikatin sesiyle karşılaştıklarını ifade etti. Bu tür edebi ve kültürel etkinliklerin devamının gelmesi yönünde ortak temenniler dile getirildi. Haber: Oğuz Karakoç 
Kahramanmaraş İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün Öğretmen Akademileri çatısı altında düzenlediği Biyografi Akademisi, unutulmaz bir edebi etkinliğe ev sahipliği yaptı. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşide, Türk edebiyatının önemli kalemlerinden Abdurrahim Karakoç, dizeleri ve düşünce dünyasıyla anıldı.

ŞİİRLERİNDEKİ DAVA RUHU VE HALK İRFANI ANLATILDI

Programın konuğu olan Eğitimci-Yazar Ramazan Avcı, Abdurrahim Karakoç’un hayatı, edebi kişiliği ve toplum üzerindeki etkilerini katılımcılarla paylaştı. Avcı’nın anlatımıyla Karakoç’un yalnızca bir halk şairi değil; aynı zamanda inandığı değerlerden ödün vermeyen bir fikir adamı olduğu vurgulandı.

Söyleşide Karakoç’un dava bilinci, halk irfanı ve aşkı harmanladığı şiirlerinden örnekler sunulurken, “Susarsam” adlı şiir salonda derin bir yankı buldu:

“Meylim ne şöhrete, ne saltanata;

Hak için sarıldım ben bu sanata;

Kür-Şad, Bilge Kağan, Oğuzhan Ata,

Susarsam, hakkını helâl etmesin.”

MANEVİ ZENGİNLİKLE ÖRÜLÜ BİR PROGRAM

Katılımcılar, Karakoç’un dizelerinde yalnızca bir edebi zenginlik değil, aynı zamanda millet ve ümmet bilinciyle örülmüş bir hakikat mücadelesini de gördüklerini dile getirdi. Bu bağlamda, söyleşide dile getirilen bir diğer çarpıcı dize şöyleydi:

“Önümde Türklüğün soylu davası,

İçimde İslam’ın ince mânâsı.”

“MİHRİBAN”LA DUYGUSAL ZİRVE

Programın en etkileyici anlarından biri ise Karakoç’un halk arasında en çok bilinen şiirlerinden “Mihriban” ile yaşandı. Şiirden yapılan alıntı, salonda duygusal bir atmosfer oluşturdu:

“Ayrılıktan zor belleme ölümü,

Görmeyince sezilmiyor Mihriban…”

EDEBİYATSEVERLERDEN TAM NOT

Ramazan Avcı’nın anlatımıyla zenginleşen program sonunda kendisine teşekkür edilerek söyleşi alkışlarla tamamlandı. Katılımcılar, Karakoç’un kaleminde halkın, milletin ve hakikatin sesiyle karşılaştıklarını ifade etti. Bu tür edebi ve kültürel etkinliklerin devamının gelmesi yönünde ortak temenniler dile getirildi.

Haber: Oğuz Karakoç 

K.Maraş HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve marasgunebakis.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.