'SÜPER TARHANA' HAYATA BAĞLAYACAK..
'SÜPER TARHANA' HAYATA BAĞLAYACAK..
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) akademisyenleri, besleyici özelliğiyle dikkati çeken tarhanayı bamya sebzesinin kaygan sıvısıyla fonksiyonelliğini ve dayanıklılığını artırarak, deprem çantalarına uygun hale getirdi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir gıda olarak tasarlanan ve “süper tarhana” adı verilen ürün ayrıca uzun raf ömrüne sahip.
GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram’ın liderliğinde Gıda Mühendisliği ve Biyoloji bölümlerinden öğretim üyeleri Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt ve Prof. Dr. Abuzer Çelenkli tarafından yürütülen ve TÜBİTAK 1001 Programı’nın en prestijli destek kategorisiyle fonlanan proje kapsamında, tarhananın deprem çantalarına eklenmesi amacıyla çalışma başlatıldı.
Proje kapsamında, tarhananın bayatlamasıyla ortaya çıkabilecek sindirim sorunlarının giderilmesi amacıyla bamya bitkisinin kaygan sıvısı ve mikroalgler kullanıldı.
6 Şubat 2023′teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından geliştirilen bu tarhananın laboratuvar incelemeleri sonucunda, bamya sıvısının tarhananın dayanıklılığını artırdığı ve protein açısından zenginleştirdiği belirlendi. Yüksek protein ve amino asit içeriğiyle besleyici bir gıda olarak tasarlanan “süper tarhana”, uzun raf ömrü sayesinde deprem çantalarına da eklenecek. Bu sayede, göçük altında uzun süre kalanların sindirim sistemlerini düzenleyerek hayatta kalmalarına yardımcı olacak.
MUHTEŞEM BİR GIDA MADDESİ ORTAYA ÇIKTI
GAÜN Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, Süper Tarhannın geçen yıl meydana gelen depremden sonra ortaya çıkan bir proje olduğunu belirterek “ Süper Tarhana'nın özelliği şudur geleneksel bir gıda ama bununla birlikte yeni tekniklerle özellikleri geliştirilmiş bir ürün. İçerisinde Bamyadan elde edilen sıvı, bu sıvı sindirim sistemlerini güçlendiriyor ve ayakta tutuyor. Bununla birlikte algler var içerisinde. Bu vitamin ve mineralleri sağlıyor. Bu üçü bir araya geldiği zaman muhteşem bir gıda maddesi ortaya çıkmış oluyor. Bu ürün hem katı olarak hem de sıvı olarak tüketilebiliyor.” dedi.
İNSANLARI 3 GÜN HAYATTA TUTABİLECEK
Böyle bir gıdaya deprem sonrası ihtiyaç olduğunu fark ettiklerini dile getiren Bayram “ Peki böyle bir ürüne niye ihtiyaç duyduk? Çünkü geçen sene deprem olduğunda hatırlarsak ne doğal gazımız vardı, ne elektriğimiz vardı, ne ekmeğimiz vardı. Hiç şey yoktu. Bu göçüğün üzerinde kalan insanlar için. Bir de göçük altında kalan insanlar vardı. Tabii depremle ilgili konularda şöyle bir prensip vardır. Üç gün dışarıdan hiçbir şekilde yardım bekleyemezsiniz. Depremzedeler muhakkak 3 gün boyunca kendi hayatlarını idame ettirmek zorundadırlar. Aslında bu projenin felsefesi de bu. Minimum 3 gün bu insanları hayatta tutacak en ideal gıdayı formülize edebilmekti. Bu sebeple yola çıktığımızda TÜBİTAK da bu projeyi değerli bularak kendi en üst seviyesi olan 1001 proje kaleminden bu projeyi destekledi. Aşağı yukarı üç yıllık bir proje olacak. Projenin 6 aylık kısmı tamamlanmış oldu. Kalan iki buçuk yıl boyunca da yine bu üründe üretim ve geliştirmeler devam etmiş olacak” dedi
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.