Dünya hayatı neden suya benzer?
“Onlara bir de dünya hayatının örneğini ver: “Dünya hayatı gökten indirdiğimiz bir suya benzer. Yeryüzünün bitkileri bu suyla iç içe geçer. Sonra bu bitkiler, rüzgârların saçıp savurduğu kupkuru bir ota döner. Allah her şeyin üzerinde güç ve iktidar sahibidir.”
Kehf sûresi, 45.
Dünya hayatı suya benzer!
Allah Teâlâ dünyanın fani oluşunu suya benzetmiştir. Su girdiği kabın şeklini alır. Suyun rengi ve kokusu yoktur. Su durağan bir yapıda da değildir. Bazen buhar olur, bazen buz olur, bazen dolu olur, bazen su olur, kar olur.
Dünya kimsenin kalıcı mülkü değildir. Zira su da kalıcı değildir. Hava ısınınca buharlaşır, soğuyunca buz olur, akınca tatlı, durunca kokuşmuş olur. Sular yazın sıcağında buharlaşır, parçalanır, toz zerreciklerine dönüşür, diğer toz zerrecikleriyle bulutlara dönüşür ve başka yerlere rüzgârın yardımıyla gider. Deniz suyu acıdır; içilmez ama buharlaşınca tertemiz olur ve içilir. Buharlaşmadıkça fayda vermez. Dünya da bazen böyledir. El değiştirmedikçe, şekil değiştirmedikçe fayda vermez. Kimisi için faydadır, kimisi için zarardır. Dünya bazıları için tatlı bir nehirdir, bazıları için tuzlu okyanustur. Bazıları su dünyasında yüzmesini bilir. Bazıları ise bu dünyada boğulur.
Dünya kimsenin elinde kalmaz. Su gibi akar gider. Su nasıl ki bir halde sabit kalmaz; dünya da bir halde sabit kalmaz. Bazen çekicidir, bazen iticidir, bazen güzeldir, bazen çirkindir…
Dünya hayatı suya benzer. Temel ihtiyaçtır ama fazlası zarardır. Suyu ihtiyaç kadarıyla içen, sağlıklı olur, fazla içen ise sağlığından olur. Dünya hayatı su misali; azı karar, çoğu zarardır.
Yüzmeyi ne kadar iyi bilsen de okyanusta yorulursun ve boğulursun. Kıyıya yakın yerlerde yüzersen kurtulma şansın daha yüksektir. Okyanus gibi dünyada yüzersen yorulur ve boğulursun. Derin olmayan dünyada yüzmelisin kıyıya yakın durmalısın. Zira kendini dünyanın derin çukurlarından ancak böyle kurtarırsın.
Rabbim bizleri dünyanın faniliğinden haberdar olan kullarından eylesin!
****
Şu kötüler hangi platformda?
Bütün iyiler Facebook'ta. Herkes birilerinden şikayetçi.
En iyiler WhatsApp'ta. Durumda herkes bir yerlere parmak sallıyor.
Ultra iyiler İnstagram'da. Orada herkes melek kıyafeti giymiş.
Twitter zaten elit, entelektüel, bilgili ve yüce ahlaka sahip olanların yeri. Çünkü herkes orada kötülerden bahsediyor.
Telegram eğitimli ve yüksek erdemlere sahip olanların yeri. Herkes oradan ayar veriyor...
Merak ediyorum doğrusu: Şu kötüler hangi platformda? Onlar nereyi kullanıyor? Sadece kötülerin, sözünde durmayanların, vefasızların, hainlerin olduğu medya uygulaması neresi?
Hepimiz çok iyi dostuz, hep başkası kötü.
Hepimiz iyi komşuyuz, hep başka komşu kötü.
Hepimiz iyi işçileriz, hep işverenler kötü.
Hepimiz iyi müşteriyiz, hep esnaf kötü.
Hepimiz iyi öğrenciyiz, hep öğretici kötü.
Hepimiz iyi vatandaşız, hep devlet kötü...
Murat PADAK
İlahiyatçı-Öğretim Görevlisi